Bouwkavel kopen, en dan?

Je wilt een bouwkavel kopen, en dan? Als nieuwe (toekomstige) eigenaar van een bouwkavel staan er namelijk een heleboel keuzes op je te wachten. Wij helpen je graag verder, zodat je weet waar je moet beginnen en wat je kan verwachten nadat je jouw bouwkavel hebt gekocht.

Ook als je nog in de oriëntatiefase zit en nieuwsgierig bent naar het gehele proces van een bouwkavel kopen, dan ben je hier aan het juiste adres! Wat is een bouwkavel, wat kost een bouwkavel en waar moet je op letten bij een huis bouwen op een kavel? Wij leggen het voor je uit!

Een bouwkavel kopen: de belangrijkste stappen

Je gaat een bouwkavel kopen en dan volgen er nog een hoop keuzes. Vanaf de aankoop van jouw bouwkavel tot aan de sleuteloverdracht; je moet aan veel dingen denken. Daarom is het belangrijk om te weten op welk moment je een beslissing moet nemen en waar je aan moet denken.

De periode vanaf het eerste gesprek met de architect tot aan de start van de bouw duurt gemiddeld al 6 tot 8 maanden. Vervolgens duurt het bouwen van een woning op een bouwkavel nog zo’n 10 tot 12 maanden. Van A tot Z ben je dus 1 tot 2 jaar verder voordat jouw huis staat, maar dan heb je wel jouw droomhuis gebouwd! De belangrijkste stappen om een huis te bouwen op een kavel zijn:

  1. De geschikte kavel vinden.
  2. De kosten inzichtelijk maken.
  3. Aankoop van de juiste bouwkavel. 
  4. Ontwerp en vergunningen.
  5. Geschikte bouwmethode kiezen.
  6. Oplevering van je nieuwe woning.

Wat is een bouwkavel en wanneer is deze geschikt?

Allereerst; wat is een bouwkavel? Een bouwkavel is een stuk grond waarop je zelf jouw droomhuis kunt bouwen. Of een kavel geschikt is voor jou hangt af van jouw persoonlijke wensen en de voorwaarden van een bouwkavel. Zo moet je kavel een woonbestemming hebben om er permanent te kunnen wonen.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op het bestemmingsplan. Hierin bepaalt de gemeente namelijk wat er met de ruimte mag gebeuren. Bijvoorbeeld waar nieuwbouwplan Broek Zuid gerealiseerd wordt en waar, wat gebouwd gaat worden. Hierdoor kun je bepalen of deze plannen bij jouw ideale bouwkavel passen. Broek Zuid in Joure biedt verschillende soorten bouwkavels aan. Wellicht voldoen deze helemaal aan jouw wensen!

Wat kost een bouwkavel?

Voldoet de kavel aan jouw wensen en wil jij een bouwkavel kopen? Dan is de volgende stap je verwachte uitgaven inzichtelijk te maken. Hierdoor kun je antwoord geven op de vraag; wat kost een bouwkavel?

Exacte kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de soort woning die je laat bouwen. Zo zorgen ingewikkelde vormen van het dak of veel glas voor hogere kosten. De belangrijkste kostenposten bij het kopen van een bouwkavel zijn:

  • de kosten van de kavel zelf;
  • de aanneemsom;
  • de proceskosten (vergunning, architect, adviseurs en financiering).

Ook is het belangrijk dat je in de begroting kosten meerekent van bijvoorbeeld de aanleg van nutsvoorzieningen, bestrating van je kavel etc. Door deze details kan de bank een betere inschatting maken of je hypotheek haalbaar is.

De juiste bouwkavel gevonden, en dan?

Besluit je de bouwkavel te kopen? Als de kavel aan jou wordt toegewezen wordt deze voor je gereserveerd in afwachting van de bouwplannen. Je kunt dan dus starten met het uitwerken van een ontwerp voor je toekomstige huis. Een aannemer of architect kan je hierbij helpen en stelt samen met jou een programma van eisen op. Hierin moet rekening worden gehouden met de welstandscriteria. Dit zijn verschillende richtlijnen waardoor de wijk de gewenste uitstraling krijgt. Bij Broek Zuid zijn dit bijvoorbeeld:

  • Het behoud van een landelijk karakter in de wijk.
  • De variatie van architectuur en materialen.

Door vanaf het begin rekening te houden met deze regelgeving voorkom je gedoe in de toekomst. Alle bouwregels omtrent de kavels van Broek Zuid vind je op onze webpagina bouwregels. Krijg je groen licht? Dan kun je verder met het definitieve ontwerp van jouw woning.

Definitief ontwerp en omgevingsvergunning

Voordat je écht kunt starten met bouwen is het belangrijk dat je omgevingsvergunning wordt goedgekeurd. Hierin wordt je woning getoetst aan het bestemmingsplan van Broek Zuid. Zo waarborgen we verschillende richtlijnen waardoor de wijk de gewenste uitstraling krijgt. In het definitieve ontwerp is het belangrijk dat je ook zaken meeneemt als de isolatie, installaties en daglichttoetreding.

Vervolgens bekijkt en beoordeelt de gemeente je aanvraag met het definitieve ontwerp en de omgevingsvergunning. Het is handig om in deze fase ook al op zoek te gaan naar een geschikte aannemer. Dan kun je direct na het kopen van jouw bouwkavel en het verkrijgen van je vergunning starten met de bouw. Belangrijk om te realiseren is dat de behandeling van je vergunning maximaal 8 weken duurt, maar dit mag ook nog eenmalig 6 weken verlengd worden. Na de behandeling volgt een bezwarentermijn van 6 weken. Zijn hier geen bezwaren voor? Gefeliciteerd! Dan is de omgevingsvergunning definitief.

Bouwgrond kopen bij Broek Zuid

Als vervolgens al je bouwplannen zijn goedgekeurd en de financiering rond is, kun je starten met het bouwen van jouw droomhuis. Als de aannemer je nieuwe huis oplevert en sleutels overhandigt kan jouw woonplezier echt beginnen!
Met een kaveloppervlakte van 670 tot ruim 1400 m2 heb je bij Broek Zuid alle ruimte en privacy die je je maar kunt wensen. Wonen aan het water in Friesland was nog nooit zo comfortabel! Kortom; de perfecte plek om een stuk bouwgrond te kopen.

Ben jij overtuigd en wil je een bouwkavel kopen? Dan kun je onderaan de website jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen van kavels in de volgende fases.


| | © 2024 gemeente De Fryske Marren